Originální bytové doplňky a nábytek v čistém severském stylu.
Novinky
Slevy
Severské Vánoce
Podle kategorií
Podle místností
Podle ceny
E-mail:

Nejoblíbenější značky


Madam Stoltz
By Nord
Tine K Home
House Doctor
Compagnie de provence
Bloomingville
Ferm Living

Recept na velikonoční jehněčí od michelinského šéfkuchaře

19.10.2017

Patří jehněčí mezi vaše oblíbená jídla? Nebo s ním moc často nepřicházíte do kontaktu a sami byste se do pečení této tradiční velikonoční pochoutky nepustili? Ať tak, či tak, pojďte zkusit připravit pro rodinu pečené jehněčí podle vyhlášeného michelinského šéfkuchaře Nicolase Vahé. Uvidíte, že se všichni budou olizovat až za ušima :)

 

Nicolas Vahé

 

  • množství: 4 porce
  • doba přípravy: 90 minut

 

Ingredience

 

Jehněčí pečínka

 

  • 1 jehněčí kýta (cca 1,5 kg i s kostí)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje Nicolas Vahé
  • čerstvě namletý pepř
  • hrubá mořská sůl
  • 3 dcl piva 
  • citronový konfit 
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g rajčatové marinády (rajčata, bazalka, česnek)
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 větvičky tymiánu
  • 1 polévková lžíce tekutého medu
  • 200 ml vody

 Sůl Nicolas Vahé

 

 Brambory

 

 

 Hrnec Nicolas Vahé

 

Postup

 

Jehněčí pečínka

 

Předehřejte troubu na 175°C. Ostrým nožem tlustší maso kýty nařízněte (na čtverečky, do tvaru mřížky) a pokapejte olivovým olejem. Maso potřete čerstvě namletým pepřem a mořskou solí. Pak jej položte do hlubokého pekáče a podlijte pivem.

 Olej Nicolas Vahé

 

Konfitovaný citron nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte dužinu. Nakrájejte meruňky a rajčata na poloviny a přidejte je spolu s konfitovanými citronovými slupkami do piva. Oloupejte šalotky a nakrájejte je nahrubo. Česnek nakrájejte na poloviny a v mističce smíchejte s čerstvým tymiánem a 200 ml vody. Vše následně přidejte do pekáče.

 

Při pečení použijte teploměr. Umístěte jej do středu nejtlustší části masa a nastavte budík na 58° C. Jehněčí každých 10 minut zkontrolujte a polijte trochou šťávy, aby maso zůstalo šťavnaté. Až maso dosáhne správné teploty, vyndejte pekáč z trouby a nalijte na maso opatrně med. Nyní už můžete troubu vypnout a dvířka nechat mírně otevřené. Takto nechte jehněčí 15 minut odpočívat.

 

Recept na velikonoční jehněčí

 

Brambory

 

Předehřejte troubu na 180°C. Nakrojte brambory na plátky o tloušťce 3 mm, ale jen do jejich tří čtvrtin, tak aby plátky zůstaly v dolní části slepené stále v jeden kus. Brambory vložte na 15 minut do ledové vody. To jim umožní se nepatrně otevřít. Následně je nechte dobře vyschnout a každičký jejich kousek potřete extra panenským olivovým olejem.

 

Položte brambory na vymaštěný plech. Smíchejte parmazán, strouhanku, sůl s česnekem a chilli a zbytek olivového oleje a následně každou bramboru dobře touto směsí potřete. Plech přikryjte alobalem a pečte 25 minut. Poté odstraňte alobal a pečte je dalších 15-20 minut, aby byly upečené dozlatova.

 

Na závěr už jen rozdrobte sýr Roquefort a ihned po vytáhnutí z trouby jím brambory posypte. Sýr se krásně roztaví. Podávejte s jemně nakrájenou jarní cibulkou.

 

Nezbývá než popřát dobrou sváteční chuť.

 

 

Krásné Velikonoce vám přeje Petra & Nordic Day


Copyright © 2012 - 2017 Nordic Day • info@nordicday.cz
Abychom poznali, co se vám u nás nejvíce líbí, a mohli pro vás naše stránky stále vylepšovat, používáme cookies. Více info zde.
Facebook
Blog
Pinterest
Instagram
Kontakt